Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
HERE COMES SECONDARY NAVIGATION
Twee everzwijnen

Biosecurity maatregelen tegen Afrikaanse varkenspest

De sterk besmettelijke eigenschappen en het gebrek aan effectieve behandelingen of vaccins, maakt van Afrikaanse varkenspest (ASF) één van de meest gevreesde epidemische ziekten in de varkenshouderij. Doeltreffende biosecurity maatregelen tegen ASF zijn dus van uiterst groot belang. Met een goede planning, uitgestippelde procedures, training op maat en de juiste tools, verlaagt het risico op besmetting aanzienlijk. Dit zijn onze tips!

Planning is the golden key

Allereerst is het sterk aangeraden uw huidig biosecurity protocol op alle niveaus grondig te onderzoeken. Benader de bioveiligheid daarbij steeds met alle mogelijke risico’s in het achterhoofd. Hou tijdens de hele planning rekening met uw dierenarts, het management en uw eigen personeel. Let erop dat zij niet werkzaam zijn bij andere bedrijven. Adviseurs, leden van het management en buitendienstmedewerkers zijn allemaal verhoogde risico’s, omdat ze van bedrijf naar bedrijf gaan.

Daarnaast dienen veehouderijen ook transport als belangrijke factor te beschouwen. Verzeker u ervan dat vrachtwagens die uw terrein oprijden niet eerder op (mogelijk) besmette bedrijven zijn geweest. De levering en invoer van apparatuur moet worden gepland, net zoals het verwijderen van kadavers, mest en ander afval. Herzie bovendien de controle van wilde dieren, ongedierte en andere dieren.

Procedures voor optimale bescherming

Wilde everzwijnen, varkens, herten en vossen, … zonder omheining kunnen ze ongestoord uw terrein betreden. Zorg er dus voor dat er een beveiligde barrière of hek is geplaatst aan de rand van uw erf om te voorkomen dat zulke grote dieren kunnen binnendringen. Deze maatregel moet eigenlijk overal in het bedrijf gebeuren. Ook tussen de laadklep en de veewagen, tussen de vuile en schone zijkanten in een toegangssysteem, of tussen de grond en de cabine van een veevoer transporteur. Alle relevante scheidingslijnen moeten worden geïdentificeerd en er moeten correcte procedures worden vastgesteld voor het bereiken en gebruiken van die scheiding.

Maar daar stopt het niet. Er zijn nog tal van andere procedures die nageleefd moeten worden. Denk maar aan het correct gebruik van douchefaciliteiten, correcte procedures voor het verlaten en opnieuw betreden van het terrein, ontsmetting en desinfectie van apparatuur die op de boerderij arriveert, desinfectie nadat risicovoertuigen in de buurt van de boerderij zijn geweest en observatie van het gedrag van aannemers en personeel tijdens het ophalen van mest.

Voorbeelden van goede procedures in een besmet bedrijf, waar risico’s in kaart zijn gebracht, zijn: controle van personeelsbewegingen rond het bedrijf, regelmatige reiniging en desinfectie van looplijnen na verplaatsing van varkens, correcte verwijdering van mest en mestresten, en reiniging en desinfectie op hoog niveau tussen de rondes.

Ten slotte is er bij het hele protocol nog een belangrijke regel die te allen tijde moet worden nageleefd: wissel tussen besmette of niet-besmette bedrijven nooit iets uit, of het nu transport, personeel of materiaal is.

Training & tools

Training van het management, personeel, chauffeurs en bezoekers is een essentieel onderdeel van elk biosecurity-programma. Het is belangrijk dat elk teamlid inziet waarom bioveiligheid-maatregelen tegen ASF zo belangrijk zijn. Alleen wanneer iedereen begrijpt hoe makkelijk het virus zich verspreidt, zullen ze weten wat ze moeten doen.

Waar nodig moeten bioveiligheid-functionarissen dus trainen, evalueren en omscholen. Eén van de uitdagingen hierbij is een hoog bewustzijn creëren en focussen op de noodzaak om op de hoogte te blijven van evoluties. Afspraken naleven is dan ook steeds van groot belang. Het niet naleven ervan zal vroeg of laat leiden tot problemen op het hele gebied van biosecurity.

Die biosecurity zal bovendien enkel optimaal zijn indien de juiste tools aanwezig zijn. Aangezien voertuigen de belangrijkste vector zijn waarmee ASF wordt verspreid, is het van essentieel belang dat er een goed uitgeruste locatie voor het reinigen en desinfecteren van vrachtwagens aanwezig is. D.m.v. desinfecterende wielwassystemen gebeurt mestverwijdering makkelijk ter plaatse, waardoor kruisbesmetting wordt voorkomen.

Andere voorbeelden van goede biosecurity tools zijn ontsmettingsbogen of opgebouwde desinfectiesystemen op de wielen van de vrachtwagen. Bij het naderen van bedrijven of verlaten van terreinen kunnen die de wielen direct ontsmetten. Rindis is hiervoor graag uw partner!

Wilt u meer informatie over dergelijke ontsmettings- en desinfectiesystemen? Wij geven u graag een meer gedetailleerde uitleg over de verschillende mogelijkheden. Contacteer ons!

Vraag jouw offerte aan

Klaar om proper de weg op te gaan? Vraag vandaag nog jouw offerte aan & ontdek hoe RinDis je kan helpen.

Je kan ons ook zo contacteren
info@rindis.be
+32 (0)50 69 85 50

Kachtemsestraat 165
8800 Roeselare
België 

Ik ga akkoord met het privacybeleid.